Pekarna in hostel

V ponedeljek, 21.9.2015, so v oddaji Tednik na RTV SLO posvetili prispevek dvema inovativnima projektoma Centra Janeza Levca Ljubljana: pekarna Janez dela in Hostel pri Janezu.

Pekarna Janez dela, Centra Janeza Levca Ljubljana je projekt, kjer osebe z lažjo motnjo v duševnem razvoju s pomočjo delovnega mentorja in prilagojenim delovnim procesom opravljajo poklic pomočnika peka in izpopolnjujejo svoja znanja, ki so jih že pridobivali tekom izobraževanja v nižjih poklicnih šolah. Fantje pričnejo z delom vsak dan zelo zgodaj zjutraj in oskrbujejo centralno kuhinjo Centra Janeza Levca Ljubljana in tudi že zunanje odjemalce, s svežim kruhom in pekovskimi izdelki.

Poleti se OE Dom Centra Janeza Levca Ljubljana spremeni v Hostel pri Janezu. Tudi tu pomagajo učenci z motnjo v duševnem razvoju, ki si želijo počitniškega dela in se s tem pripravljajo na poklicno pot, ki je za njih še toliko težja, ker so po šolanju pahnjeni na trg dela, kjer morajo tekmovati z vsemi ostalimi. Skrbeli so za prijetno atmosfero, urejenost sob, pripravljali zajtrk, obiskovalcem iz tujine predstavili hostel in Ljubljano v angleškem jeziku in s tem dodatno izpolnjevali svoja znanja. Hostel je bil odlično ocenjen, tudi zato, ker so v njem delali naši mladostniki.

V Centru Janeza Levca Ljubljana se poleg projektov, omenjenih v oddaji, odvijajo številne druge socialno-integracijske prakse, ki otrokom in mladostnikom s posebnimi potrebami pomagajo enakovredno vključevanje v družbo ter uveljavljanje znanj in kompetenc.

Prispevek v katerem sta inovativna projekta predstavljena z nekaterimi našimi akterji si lahko ogledate na spodnji povezavi.

http://4d.rtvslo.si/arhiv/tednik-prispevki/174361097