Mladinska izmenjava - Srce in duša inkluzije

srce-in-dusa-inkluzije-dki-2

Danes, 2. 10. 2015 smo se ponovno srečali z našimi dolgoletnimi partnerji iz držav naše bivše skupne države na drugem delu projekta »Srce in duša inkluzije«.

Projekt je nastal kot posledica dolgoletnih izkušenj Društva za kulturo inkluzije pri delu s populacijo posameznikov s posebnimi potrebami. Ker so izkušnje dokazale, da so učinki (učni, vzgojni, osebnostni in splošno razvojni) neformalnega učenja izredno pozitivni, smo se odločili, da bomo v enem projektu združili dve aktivnosti (usposabljanje in mladinsko izmenjavo). Izvajamo ju skupaj z našimi dolgoletnimi partnerji iz držav bivše skupne republike.

Namen projekta je poglobiti sodelovanje med organizacijami, ki delujejo na področju vzgoje in izobraževanja mladostnikov in otrok s posebnimi potrebami na območju bivše Jugoslavije. Skupaj z njimi želimo odkriti dobre prakse in načine povezovanja formalnega in neformalnega učenja ter pozitivnih učinkov sinergije tega povezovanja na populacijo oseb s posebnimi potrebami in s tem posredno seveda tudi na celotno družbo. Preko aktivnosti usposabljanja smo združili strokovnjake in mladinske delavce iz različnih organizacij, z njimi delili mnenja, izkušnje ter ozavestili učinkovita in pozitivna področja iz izkušenj, ki jih bomo uporabili v prihodnosti.

Udeleženci so v prvem delu, ki je potekalo od 24.6. do 1.7. 2015 v Ljubljani in Radljah ob Dravi delili svoje izkušnje iz prakse, se pogovarjali o različnih pristopih, ki jih uporabljajo in ob tem odpirali dileme in rešitve za njih.

Drugi del, mladinska izmenjava, pa se bo odvijal od 2. Do 9. Oktobra 2015. Prve dni bomo preživeli v Ljubljani, nato pa se ponovno odpravimo v Radlje ob Dravi. Tokrat se bodo k nam vrnili 2 strokovnjaka/mladinska delavca, ki sta se udeležila TC usposabljanja, ter 6 mladostnikov iz njihovih organizacij. Namen mladinske izmenjave je druženje, izboljševanje socialnih veščin in predvsem predstavitev raznovrstnih tehnik sproščanja in umirjanja.

Skozi aktivnosti pričujočega projekta se dotikamo stereotipov o drugačnostih ter dvema različnima populacijama omogočamo:

• izražanje ter uresničevanje potrebe po sprejetosti s strani drugačne okolice,
  • spoznavanje nujnosti sprejemanja drugačnosti marginalnih skupin ter njihove sposobnosti in pripravljenosti, da aktivno sodelujejo v vseh sferah družbene angažiranosti v skladu s svojimi zmožnostmi.

Fotografije z aktivnosti dodajamo in objavljamo na tej povezavi