Vabilo na okroglo mizo ob svetovnem dnevu človekovih pravic

VABILO

Ob svetovnem dnevu človekovih pravic, 10. decembra, vabi
Društvo Downov sindrom Slovenija
na okroglo mizo
Predstavitev projekta Mreženje za zgodnjo obravnavo otrok z
Downovim sindromom

v sredo, 9. decembra 2015 ob 10. uri v dvorani Državnega sveta RS,
Šubičeva 2, Ljubljana

Zgodnja obravnava (ZO) je ena izmed najpomembnejših oblik podpore otrokom z razvojnim tveganjem ali ugotovljenimi primanjkljaji ter njihovim družinam. V Sloveniji nimamo strategije razvoja ZO; poskusi, da bi nekatere programe zgodnje obravnave, ki so obstajali v preteklosti preoblikovali skladno z novimi smernicami in dognanji stroke, se večinoma niso posrečili.

Tako ostajajo sistemske vrzeli, katerih posledice najbolj občutijo otroci s posebnimi potrebami in njihove družine. Z projektom Mreženje za zgodnjo obravnavo otrok z Downovim sindromom, smo želeli del teh sistemskih vrzeli odpraviti, hkrati pa politiko in javnost spodbuditi k dejavnejšemu reševanju te problematike.

Po nagovoru predsednika državnega sveta g. Mitje Bervarja, bodo na okrogli mizi udeleženke spregovorile o naslednjih vsebinah:

Prof. dr. Alenka Šelih: Predstavitev projekta ZO – cilji, opis problema in utemeljitev projekta, dolgoročni učinek

Dr. Branka D. Jurišić: Predstavitev praktikuma ZO – cilji, vsebine, izvedba in zadovoljstvo strokovnjakov, ki so praktikum obiskovali ( iz ankete ob zaključku projekta )

Ivana Šošter: Izkušnje Zveze Sožitje z izvajanjem ZO v centrih, ki so delovali že pred projektom – delovanje teh centrov, potreba po prenovi, predlogi za prihodnje delo

Stanka Grubešič in dr. Aleksandra Majič Skrbinšek: Izkušnje staršev v projektu – pričakovanja, zadovoljstvo s projektom, potrebe za naprej, podatki o družinah ( starost otrok, vključenost v obstoječe sistemske vire pomoči – obravnave )

Katja Domitar: Delovanje novega centra za ZO v Murski soboti – potrebe po ustanavljanju tega centra, izkušnje, model delovanja in potrebe za prihodnost

Darja Damari: Delovanje novega centra za ZO v Ljubljani – potrebe po ustanavljanju tega centra, izkušnje, model delovanja in potrebe za prihodnost

Dr. Marica Horvat: Delovanje novega centra za ZO v Mariboru - potrebe po ustanavljanju tega centra, izkušnje, model delovanja in potrebe za prihodnost

Okroglo mizo bo povezoval dr. Matej Rovšek

Prof. dr. Alenka Šelih, predsednica Društva Downov sindrom Slovenija

Sooganizatorja okrogle mize sta Zveza Sožitje in Društvo za kulturo inkluzije.

Prosimo vas, da udeležbo na okrogli mizi potrdite na elektronski naslov :