Mladi umetniki in umetnine napolnile Cankarjev dom

IMG 7672 mala

Na današnji, prav poseben valentinov dan, smo v Cankarjevem domu v Ljubljani pripravili otvoritveno razstavo likovnih del, ki so prispela na Bodi umetnik – 10. Mednarodni likovni natečaj »Igraj se z mano«. Na njem smo razstavili slike, izbrane na likovnem natečaju.

2. preddverje Cankarjevega doma je že kmalu po 8. uri napolnila množica mladih likovnih umetnikov, njihovih staršev, starih staršev, mentorjev ... Pripravili smo jim kar nekaj likovnih in drugih delavnic, na katerih so lahko preizkušali svoje umetniške sposobnosti. Za glasbo, ples in zabavo je skrbel naš nepogrešljivi prijatelji ambasador »Igraj se z mano« raper Zlatko, ki je z Bandom Igraj se z mano pripravil kratek koncert. Pozdravil nas je podžupan MOL, gospod Dejan Crnek, ki nam je s pozitivnimi besedami vlil moči in idej za nove podvige.

Otvoritveno slovesnost smo začinili z dvema plesnima točkama, ki so ju pripravili na enotah Centra Janeza Levca Ljubljana, in sicer OE Levstikov trg ter OE Dečkova. Mlade plesalke so ogrele množico obiskovalcev, ki je komaj čakala, da pisane slike poiščejo svoj prostor na razstavnih panojih.

Za smeh in zabavo pa sta tudi tokrat poskrbela animator Gogi in vedno nasmejani Klovn Jaka, ki je s seboj pripeljal tudi svojo prijateljico Piko Nogavičko. Po slavnostni otvoritvi so otroci izbrane slike, letos jih je strokovna komisija izmed prispelih izbrala okoli 1200, sami postavili razstavo ter oblikovali razstavni prostor.

Na letošnji likovni natečaj je prispelo 6131 likovnih del, ki so prišla iz 342 šol, vrtcev in drugih specializiranih ustanov. Skozi bogat likovni jezik slik so izražene zgodbe otrok, njihovega pogleda na svet, igro, družino, prijateljstvo …, od katerih se marsikaj lahko naučimo tudi odrasli. S takšnimi aktivnostmi in medsebojnim druženjem želimo spodbuditi posameznike, da preko zabave in igre brišemo meje in rušimo stereotipe o osebah s posebnimi potrebami.

Posebno pozornost si je prislužila predstava »Pogum«, mjuzikel v enem dejanju. Pripravili so jo na OŠ Gustava Šiliha v Mariboru. Dvakrat so napolnili Linhartovo dvorano in prav vsakemu izmed obiskovalcev ponudili v razmislek, kako sposobni so otroci s posebnimi potrebami in koliko nas lahko naučijo. Svoje posebne potrebe so združili v čisto pravo umetnino, ki je v nas pustila močan pečat.

Prav posebej pa se zahvaljujemo našim donatorjem, ki so nam omogočili in olajšali izvedbo takšnega dogodka. Hvala Olifu Slovenija, Stabilo ter podjetju Satko za likovne materiale in pripomočke, ter podjetjema HP Merit in Pekarni Grosuplje ter Don Don za sladko presenečenje.

Za nami je lep dan in želimo si, da bi jih skupaj z vašo podporo lahko pripravili še veliko. S tem gradimo trdne temelje za lepšo in strpnejšo družbo prihodnosti.

Več slik si lahko ogledate tukaj. (Avtor nekaterih fotografij v glaeriji je Miha Širca.)