Vse bogastvo se skriva v ljudeh

Ko se bojite neznanega, niste sposobni reagirati. Strah zajame vsako celico in ne razumete, od kod prihaja in kako se z njim spoprijeti. Takoj, v tistem trenutku, naredite korak. Kajti tisto, kar vas čaka, bo zagotovo spremenilo vsak naslednji korak, ki ga naredite v filmu, imenovanem - Življenje.

Sodelovanje na projektu ESE s seboj prinaša veliko smeha, zabave, solz in strahov. Seveda vsak od nas nosi posebno zgodbo v sebi in tako sprejema izzive, ki prihajajo iz njega na poseben način. Prvo usposabljanje, bolj znano kot On arrival, ki ga organizira Nacionalna agencija MOVIT, ni izziv. Mogoče za nekatere. Zame je bilo. Ogromen izziv. In strah.

Ne, nisem si mislila, da bi me kdo prisilil, da bi dneve preživljala v hladnih in temnih prostorih in delala čudne reči. Strah je vzbujalo neznano okolje. In novi ljudje.

Vem, da se je tega bati neracionalno, toda ko si sčasoma obkrožen le s tistimi »znanimi« človeškimi energijami, vsaka nova prinese nemir. V tvoji glavi. V resnici le plemeniti dušo.

Tako mi je dušo oplemenitilo preko dvajset novih ljudi, ki so skupaj z mano pet dni preživeli v nenavadno lepem kraju v Sloveniji – Velenju. Ko se organizatorji po najboljših močeh trudijo, da bi se mladi z vsega sveta v času svetovne pandemije v Sloveniji počutili varno, potem veste, da ste na pravem mestu. In ko temu dodaš še neustavljivo ustvarjalnost, s katero ure postanejo minute, ugotoviš, da je vse zares smiselno. In občutek strahu začne izginjati pod občutkom sreče, zadovoljstva in ponosa.

Ponos, da ste del zgodbe, ki pusti pečat na vsakem od nas. Zgodba, ki s seboj prinaša neverjetne izkušnje in veliko »prvič«.

Ne tistega »prvič«, na katerega ste zdajle pomislili. Ta »prvič« ni povezan s telesom. Nanaša se na um in duha. Povezan je z vsem, kar je v nas in je razlog, zakaj se jutri ne bomo bali neznanega.

In novih ljudi.

Ker prav ljudje so vse bogastvo.

 

Zapis je pripravila Maja Savić, prostovoljka na projektu Evropske solidarnostne enote.

 

Movit   ESE logo obrezan