Specialni telovaj

Športna vadba Specialni telovaj hitro polni svoja mesta. Na voljo je še nekaj mest v terminu ob ponedeljkih in sredah od 15:30 – 16:15.

Prijavnica na vadbo Specialni telovaj za sezono 2018/2019.

za na splet vabilo

Društvo za kulturo inkluzije v sodelovanju s Športnim centrom Fakultete za šport organizira športno vadbo, ki poteka 2x na teden po eno šolsko uro, v moderno opremljeni telovadnici Škrlatica na FŠ. Popoldanska dejavnost je namenjena otrokom do 12. leta starosti s posebnimi potrebami, predvsem z motnjami v duševnem razvoju in avtizmom, ki imajo v večji meri omejene gibalne zmožnosti. Prednost vadbe je individualno spremljanje vsakega otroka s podporo prostovoljcev ter prilagoditev gibalnih vsebin glede na potrebe ter zmožnosti otroka. Osrednja cilja vadbe sta razvijanje naravnih oblik gibanja ter socializacija s pomočjo športnih dejavnosti, po načelih individualizacije.

FotoJet

Naravne oblike gibanja so nujne za razvoj gibalne učinkovitosti, saj z njimi razvijamo osnove gibanja. So tisti gibalni minimum, ki omogoča kvalitetno življenje in so najosnovnejša gibanja, ki so se pojavljala že v začetnih fazah človekovega razvoja z nabiranjem hrane, lovom in borbo s sovražniki. Zato je temeljno in življenjsko pomembno področje za otroke s posebnimi potrebami, da dobijo možnost izvajanja naravnih oblik gibanja v njim primernem in ustvarjalnem okolju, z možnostmi prilagajanja s ciljem po doseganju optimalnih sposobnosti, ki jih vsak otrok lahko doseže, glede na specifiko posebnih potreb (Pistotnik idr., 2002).

Naravne oblike gibanja delimo na tri skupine (Pistotnik, 2011):
• Lokomocije: plazenja, lazenja, hoja, tek, padci, plezanje, skoki (daljina, višina, globina),
• Manipulacije: meti in lovljenja, udarci in blokade udarcev, prijemi,
• Osnovna sestavljena gibanja: potiskanja, vlečenja, dviganja, nošenja.

Vadbene postaje na Specialnem telovaju:
Viseči obroči
Trampolin
Plezalna stena
Sredinski poligon (skrinja, tarčna blazina)
Tunel, polivalentne blazine
Tobogan na letveniku
Igre z žogo (različne teže, velikosti)
»Pospravljanje in pripravljanje«
Hoja po gredi, vrvi oz. po pisanih stopalkah iz plastike

Vsakega otroka spremljamo ter analiziramo njegov napredek na gibalnem kot tudi socialnem področju. Napredki pri omenjeni populaciji so počasnejši kot pri otrocih z značilnim razvojem. Pri vodenju tovrstne vadbe je ključen individualen pristop, v našem primeru v veliki meri v kombinaciji neverbalne in verbalne komunikacije, saj gre za otroke, ki imajo slabše razvit govor, ga nimajo, oz. so ga izgubili. Vaditelji oz. prostovoljci vzpostavijo edinstveno vez, preko katere komunicirajo. To je zelo pomembno, saj s tem pridobijo zaupanje in le takrat lahko govorimo, da bo otrok napredoval. Vsak, ki dela z otrokom, dobro pozna njegove značilnosti, vedenjske vzorce, kar je zelo pomembno z vidika varnosti in tudi motivacije.

Vodja programa: Neža Adamič, mag. prof. šp. vzg. in učiteljica športa invalidov
Telefon: 031 420 104
Spletna stran:

Galerija fotografij iz aktivnosti

logotip drustvo za kulturo inkluzije 1399x915                                                                 logo SC