Specialni telovaj

Specialni telovaj v sezoni 2020/2021

Večina nas je pogumno zakorakala v september, s tem pa tudi v novo šolsko leto. Ta prinaša tudi novo sezono Specialnega telovaja* v izvedbi Društva za kulturo inkluzije.

športne dejavnosti za otroke in mladostnike s posebnimi potrebami 7

Gre za prilagojeno vadbo za otroke s posebnimi potrebami, ki bo potekala 2x na teden (45 min) v telovadnici Centra Janeza Levca Ljubljana na Dečkovi ulici 1b. Prostor, ki je moderno opremljen, s svojo infrastrukturo in številnimi pripomočki omogoča prilagoditve gibalnih vsebin vsakemu otroku, vodenih s strani izkušenih vaditeljev.

Z vadbami začnemo predvidoma 21. 9.

------------------
Mesta za vadbo Specialni telovaj so žal zapolnjena, še vedno pa vas vabimo, da izpolnite podatke za v čakalno vrsto ter si s tem zagotovite, da vas obvestimo takoj, ko se bo kakšno sprostilo. Hkrati pa boste (z vašim strinjanjem) v naši adremi, tako da vas bomo lahko obveščali tudi o drugih športno-kulturno obarvanih dogodkih, ki jih organizira Društvo za kulturo inkluzije.

V čakalno vrsto se lahko vpišete TUKAJ.
------------------

Urnik vadbe:

  PONEDELJEK TOREK SREDA ČETRTEK
1. skupina   15:30 - 16:15   15:30 - 16:15
2. skupina   16:20 - 17:05   16:20 - 17:05
3. skupina 16:40 - 17:25   16:40 - 17:25  
4. skupina 17:30 - 18:15   17:30 - 18:15  

Pridružite se nam in migajte z nami!

Ekipa Specialnega telovaja

*Glede na posledice, ki jih s seboj prinaša COVID-19, si organizatorji pridružujemo pravico do morebitnih sprememb, o katerih pa vas bomo obvestili pravočasno. Prav tako bomo poskrbeli, da bo vadba potekala v skladu s priporočili NIJZ o preprečevanju širjenja okužb virusa.

 -----

Vabimo vas k branju članka "Športna dejavnost za otroke in mladostnike s težjimi oblikami avtizma". Prispevek obravnava področje temeljnih športnih dejavnosti, namenjenih otrokom s posebnimi potrebami.

Avtorica članka je Neža Adamič, vodja programa Specialni telovaj in mag. prof. športne vzgoje ter učiteljica športa invalidov.

-----

Specialni telovaj v sezoni 2019/2020 

Pocitnisko varstvo skupne fotke 2

 

Specialni telovaj je vadba, ki je namenjena otrokom s posebnimi potrebami. Društvo za kulturo inkluzije se že deset let intenzivno ukvarja z vključevanjem otrok in mladih s posebnimi potrebami v različne športne dejavnosti. Zaznati je, da je čedalje več otrok in mladih s posebnimi potrebami podvrženih k telesni neaktivnosti ter slabim prehranjevalnim navadam. Pozitiven odnos do gibanja in telesnih aktivnosti je pomembno privzgajati že v zgodnjih letih, saj je pomembno, da ohranijo redno telesno aktivnost tudi v kasnejših letih.

Ciljna skupina specialnega telovaja so otroci z motnjami v duševnem razvoju in avtizmom, ki večinoma obiskujejo posebni program vzgoje in izobraževanja in imajo nizke kognitivne funkcije ter večinoma tudi gibalne omejitve in potrebujejo individualiziran program vadbe. Kljub temu, da za vsakega udeleženca pripravimo cilje znotraj njegovih zmožnosti, stremimo k čim večjem socialnem vključevanju, kar pomeni, da na vadbi sodeluje več udeležencev, za individualno podporo pa skrbi vodja programa s podporo prostovoljcev.

Specialni telovaji so razporejeni po vadbenih skupinah, glede na predhoden dogovor s starši oz. skrbniki, odvisno od prilagoditev in interesov, ki jih ima udeleženec.

Osrednje vodilo vadbe je IGRA, saj verjamemo, da je to eno najboljših orodij vključevanja otrok in mladostnikov v športne aktivnosti, saj je že sama po sebi sestavni del prav vsake športne dejavnosti.

Pri mlajših otrocih je poudarek na razvijanju naravnih oblik gibanja, ki so temeljne motorične sposobnosti. Hkrati pa so pomembne za odpravljanje nekaterih gibalnih omejitev, ki jih imajo udeležneci naših programov. Pri starejših otrocih, oz. tistih, kateri dosegajo določen nivo gibalnega znanja, pa se osredotočamo na razvoj specifičnih gibalnih spretnosti ter športnih iger. Ob tem pa je v ospredju interes otroka.

Na to temo smo se predstavili tudi s prispevkom in člankom, na 13. kongresu ŠPORTA ZA VSE (Športna rekreacija invalidov). Članek se nahaja na tej povezavi, na strani 54.

 

Specialni telovaj v sezoni 2018/2019

 

Društvo za kulturo inkluzije v sodelovanju s Športnim centrom Fakultete za šport organizira športno vadbo, ki poteka 2x na teden po eno šolsko uro, v moderno opremljeni telovadnici Škrlatica na FŠ. Popoldanska dejavnost je namenjena otrokom do 12. leta starosti s posebnimi potrebami, predvsem z motnjami v duševnem razvoju in avtizmom, ki imajo v večji meri omejene gibalne zmožnosti. Prednost vadbe je individualno spremljanje vsakega otroka s podporo prostovoljcev ter prilagoditev gibalnih vsebin glede na potrebe ter zmožnosti otroka. Osrednja cilja vadbe sta razvijanje naravnih oblik gibanja ter socializacija s pomočjo športnih dejavnosti, po načelih individualizacije.

FotoJet

Naravne oblike gibanja so nujne za razvoj gibalne učinkovitosti, saj z njimi razvijamo osnove gibanja. So tisti gibalni minimum, ki omogoča kvalitetno življenje in so najosnovnejša gibanja, ki so se pojavljala že v začetnih fazah človekovega razvoja z nabiranjem hrane, lovom in borbo s sovražniki. Zato je temeljno in življenjsko pomembno področje za otroke s posebnimi potrebami, da dobijo možnost izvajanja naravnih oblik gibanja v njim primernem in ustvarjalnem okolju, z možnostmi prilagajanja s ciljem po doseganju optimalnih sposobnosti, ki jih vsak otrok lahko doseže, glede na specifiko posebnih potreb (Pistotnik idr., 2002).

Naravne oblike gibanja delimo na tri skupine (Pistotnik, 2011):
• Lokomocije: plazenja, lazenja, hoja, tek, padci, plezanje, skoki (daljina, višina, globina),
• Manipulacije: meti in lovljenja, udarci in blokade udarcev, prijemi,
• Osnovna sestavljena gibanja: potiskanja, vlečenja, dviganja, nošenja.

 

Vadbene postaje na Specialnem telovaju:
Viseči obroči
Trampolin
Plezalna stena
Sredinski poligon (skrinja, tarčna blazina)
Tunel, polivalentne blazine
Tobogan na letveniku
Igre z žogo (različne teže, velikosti)
»Pospravljanje in pripravljanje«
Hoja po gredi, vrvi oz. po pisanih stopalkah iz plastike

 

Vsakega otroka spremljamo ter analiziramo njegov napredek na gibalnem kot tudi socialnem področju. Napredki pri omenjeni populaciji so počasnejši kot pri otrocih z značilnim razvojem. Pri vodenju tovrstne vadbe je ključen individualen pristop, v našem primeru v veliki meri v kombinaciji neverbalne in verbalne komunikacije, saj gre za otroke, ki imajo slabše razvit govor, ga nimajo, oz. so ga izgubili. Vaditelji oz. prostovoljci vzpostavijo edinstveno vez, preko katere komunicirajo. To je zelo pomembno, saj s tem pridobijo zaupanje in le takrat lahko govorimo, da bo otrok napredoval. Vsak, ki dela z otrokom, dobro pozna njegove značilnosti, vedenjske vzorce, kar je zelo pomembno z vidika varnosti in tudi motivacije.

Vodja programa: Neža Adamič, mag. prof. šp. vzg. in učiteljica športa invalidov
Telefon: 031 420 104
Več informacij: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Spletna stran:
https://www.drustvozakulturoinkluzije.eu/specialni-telovaj 
https://www.fsp.uni-lj.si/institut-za-sport/vadba/

Galerija fotografij z aktivnosti

 

logotip drustvo za kulturo inkluzije 1399x915                                                                 logo SC